Zonnedak plaatsen

Heb je ook goeie tips , mail het naar henk&weetjewel.com &=@ dan zet ik het erbij 

Inbouwen van een zonnedak in T4

Ingezonden door Paul 710 , met dank aan Harry 341

Een zonnedak bestaat uit 3 delen,een deel voor aan de buitenzijde,een deel wat aan de binnenkant komt maar boven de hemel blijft en een plastic afwerk rand.Ik heb het deel wat aan de binnenkant komt gebruikt als mal 
  

Leg de mal op de plaats waar het dak moet komen teken aan de binnenzijde van de mal af, in de mal(ring) zitten gaatjes waar de draadeindjes van het zonnedak door moeten kunnen, teken die ook af (komt zeer nauw).

Haal de hemel los, die zit met klemmetjes vast, draai het plastic inbusje los en trek dan het klemmetje eruit haal ook de strip los die aan de voorzijde van de hemel zit,Kun je gewoon lostrekken(met beleid)
   

Boor nu de gaatjes die je afgetekend hebt,let op boor niet door de hemel heen.
 

Maak het dak vrij van ijzerboorsel en plak afplakplakband buiten om het te zagen deel af, dit omdat de decoupeerzaag anders je dak beschadigd.
 

Plaats nu de hemel met een paar klemmetjes terug wordt die meteen op maat gezaagd. Boor nu een gaatje voor de decoupeerzaag en dan zagen maar !! let op dat het zaagje niet te warm wordt dan breekt het sneller
 

Nu zou het zonnedak in het gat moeten passen,  ik heb de gaatjes voor de draadeindjes groter moeten maken en ook het uitgezaagde deel nog wat aan moeten passen

Als alles naar wens past kun je op het zonnedak een rups kit leggen,ik heb Bison Polymax gebruikt.
Leg het zonnedak op zijn plaats en schroef de binnenring die je eerder als mal gebruikt hebt aan de binnenzijde erop.Leg zoveel kit op de rand van het zonnedak dat als hij aangedraaid wordt er een kleine hoeveelheid naar buiten komt.
 

Verwijder het teveel aan kit wat eruit gekomen is met een spatel met wat glassex dan plakt het minder.

Plaats de plastic afwerk rand aan de binnenzijde en monteer het hemeltje weer terug.

Laat de zon nu maar schijnen. 
 

Aanvullende informatie van Frits611 Hurkmans
Benodigdheden:

- Zonnedak
- Decoupeerzaag (als je een knabbelschaar tot je beschikking hebt is dat beter)
- Zaagjes voor plaatstaal
- Boormachine met metaalboren
- Stanleymes
- Vijl
- Penseel
- Kitspuit
- Schuurpapier
- Wasbenzine
- Poetsdoeken
- Brede afplaktape
- Grondlak
- Ruitenkit
- Goed weer of garage
- Zeil om bekleding te beschermen
- Stift om af te tekenen
- Geduld

Tijdsduur: zo’n 5 uur.

Voorbereiding:

Als je een gebruikt zonnedak gaat inbouwen moet je eerst het dak goed zuiver maken en op de werking controleren. Je zult onder andere de oude kitresten moeten verwijderen, en de rubbers goed reinigen. Nu kun je er nog gemakkelijk bij; na inbouw is dit een stuk lastiger.
Dek verder je interieur af met een zeil om beschadiging en vuil te voorkomen.

Positie van je zonnedak bepalen.
Voordat je begint bekijk je waar je je zonnedak wilt hebben, en of hij daar daadwerkelijk gaat passen. Als je een zaagmal hebt kun je deze daarvoor gebruiken. Als je deze niet heb kun je (een deel van) het dakraam zelf op je dak leggen om te passen, of je kunt zelf eenvoudig een zaagmal maken.

Als je de positie bepaald hebt kun je het dak afplakken tegen beschadigingen en het uit te zagen gat aftekenen. Als je voor het afplakken schilderstape gebruikt kun je hier eenvoudig op aftekenen. Na het aftekenen even enkele vaste maten met een rolmaat controleren zodat je zeker weet dat je gat, en daarmee je zonnedak, recht in het dak komt. Vergeet niet te kijken of het ook aan de binnenkant allemaal goed terecht komt.

Voordat je het gat gaat maken moet je bepalen of je de hemelbekleding meteen mee zaagt of deze demonteert. Ook kun je de hemel laten zitten en zorgen dat je er niet aankomt met je gereedschap. Ik heb gekozen voor de eerste variant, dus het mee zagen van de hemelbekleding omdat dit toch nodig was voor mijn type zonnedak.

Nu kun je een “begingat” maken vanwaar je met een decoupeerzaag of knabbelschaar het definitieve gat maakt. Je boort daarvoor binnen de afgetekende lijnen enigszins aan de kant een gat. De diameter is afhankelijk van het gereedschap dat je gaat gebruiken. Als je geen boren hebt die voldoen kun je het gat ook vergroten met een beiteltje.

Dan begint het echte werk: het grote gat maken. Echter je kunt beter van klein naar groot werken dan andersom. Dus let erop dat je zeker niet buiten je lijnen komt. Je kunt altijd nog materiaal weghalen, maar eraan zagen is zelden iemand gelukt. Als je denkt dat je gat in de buurt komt van de benodigde maat, pas je even of het buitengedeelte van je zonnedak erin past. Zo niet haal je nog wat materiaal weg op de plek waar het nog niet past. Een vijltje om de bramen weg te halen, of een Dremel met een staalfreesje om net iets meer dan een braam weg te halen kunnen hierbij van pas komen.

Als het gat definitief op maat is, moet je zorgen dat je de binnenlijst ook kunt plaatsen. Dus voorzichtig de hemel bewerken totdat deze past. Zorg er voor dat alles zonder wringen gaat omdat als je later eenmaal de kit aangebracht hebt, je dat oponthoud niet kunt gebruiken. Nu passen als het goed is de binnenlijst en het buitenwerk van het zonnedak probleemloos in het dak.

Voordat we het dak gaan monteren bewerken we het dak op enkele manieren:

- De rand waarop je de kit aanbrengt licht opschuren en ontvetten voor een betere hechting.

- De zaagrand zet je met een penseeltje in de grondlak zetten, om roest te voorkomen.

- Eventueel zaagsel verwijder je, ook tussen hemel en dak. Hiervoor heb ik een flexibele magneet gebruikt. In ieder geval nooit wegvegen, want dit veroorzaakt krassen. Zaagsel dat op je hemel ligt, kan na verloop van tijd gaan roesten en later roestplekken in je hemelbekleding veroorzaken.

Nu kunnen we het dak definitief gaan monteren. Leg al het materiaal en gereedschap wat je denkt nodig te hebben klaar.

Breng de kit aan op de daarvoor bestemde rand van het buitenwerk van het zonnedak. Wees niet zuinig met de kit, maar je moet het ook niet overdrijven. Plaats nu het buitenwerk van het zonnedak in het gat en druk het licht aan. Plaats nu de binnenlijst en trek met de schroefjes van de binnenlijst het buitenwerk aan. Als alle schroefjes zitten kun je overtollige kitresten verwijderen. Een plastic lepeltje of iets dergelijks is hierbij erg makkelijk. Verder de kitrand mooi afstrijken, en de kit laten uitharden voordat je ermee gaat rijden.

 

i.v.m. zoekmachines (die alleen deze pagina laten zien) druk op de vw t4 knop voor de gehele homepage