Rolstoelvervoer

Sinds kort hebben wij een VolksWagen Transporter uit 1994 aangeschaft die geschikt was voor rolstoelvervoer.
Daar de '"laadruimte", die nu dus dienst doet t.b.v. de rolstoel, en het deel waar de bestuurder zit bekleed was met rubber was dit nogal glad.
De gehele vloer heb ik inmiddels bekleed met vloerbedekking, enwel van die droogloopbekleding, een prima oplossing, wel duur spul. Ook bij de instap heb ik een stukje droogloopmat geplakt.
Groetjes Chris Verkaart
 
ingezonden door Rinus T4us                                   e-mail zie fotogalerij nr.176 

In november 2002 kocht ik nood gedwongen een T4 omdat ik een dochter van 10 jaar heb en die meervoudig gehandicapt is. En in mijn ogen was de T4 de enige bus die in aanmerking kwam om hem om te bouwen voor rolstoel vervoer. Niet voor zijn ruimte, maar Duitse degelijkheid . Kijk maar naar de T1 T2 en T3 er rijden er nog heel wat van rond en er zijn ook nog onderdelen vrij makkelijk van aan te komen. Als ik een nieuwe zou kopen of in ieder geval niet ouder dan 3 jaar met bovag garantie. Zou de gemeente de kosten van de aanpassing betalen .

Maar aangezien een bus die aan die eisen zou voldoen voor mij te duur was kocht ik een oud beestje van 1991 met toen 280.000 op de teller, best veel dacht ik toen maar voor een diesel moet kunnen dacht ik. Omdat ik vrachtwagen chauffeur was en zelf in vrachtwagens gereden had met meer dan 800.000 op de teller (en die wagens moet ook nog eens hard werken). En de gouden regel is als je een wagen goed onderhoud is hij goed voor jou.
Maar omdat de auto ouder was als 3 jaar draaide ik zelf op voor de kosten, maar ik vond het een hele uitdaging om het zelf te gaan doen .

Met Internet dacht ik moet dat makkelijk kunnen daar kan ik alle informatie afhalen die ik moet hebben. Dus niet, vandaar dit schrijven. Zelfs de RDW weet niet precies hoe de wetgeving zit met betrekking tot rolstoelvervoer. Ik heb de RDW ongeveer 20 keer moeten bellen om ongeveer te weten te komen waar ik op moet letten als ik een bus ombouw voor invalidenvervoer. Ik had al een paar keer aangegeven als jullie de bus keuren heb je er toch een lijst bij waar op staat waar de bus aan moet voldoen. Dat was dan wel zo, maar ze konden mij die lijst niet opsturen, ik moest mijn bus maar door een erkend bedrijf laten aanpassen. Ja, dus niet dat was te duur.

Ik heb toen een bedrijf hier in de buurt gevonden die gespecialiseerd is in het ombouwen van bedrijfswagens en rolstoelwagens. En die bereid was om mij wel de gegevens te geven die ik moest hebben, hier heb ik ook mijn onderdelen gekocht die ik moest hebben.
En zelfs dit bedrijf ondervind nog steeds problemen bij de RDW met omgebouwde auto’s.
Toen ik de bus kocht was het een 3 zitter met een schot achter de zittings . Dat schot moest er toen uit, best wel een pittige klus

En er moesten ook nog 2 ramen in, intussen had ik www.weetjewel.com gevonden en daar hebben ze mij kunnen vertellen waar ik goed en goedkoop die ramen kon laten inbouwen
 

En hier kun je zien hoe het geworden is.  Hieronder vind je een lijst hoe je te werk moet gaan:

1: eerst moet je bij de douane schriftelijk een vergunning aanvragen om te mogen rijden zonder tussenschot, geef hier wel een goede reden bij, als je de vergunning hebt kun je de bus gaan ombouwen.

2: dan maak je een tekening (of laat je maken) hoe de bus er uit komt te zien, met de maatvoeringen erbij. (zie voorbeeld) (zonder maarvoering)
Let er wel op dat je maten niet overschrijd om je grijs kenteken te kunnen houden.
Die weten ze bij de RDW wel! ;o) 
3: de strip die nodig hebt om de rolstoel te bevestigen kun je het beste met bouten vast zetten, dat zien ze het liefst bij de RDW.
De strip is 150cm lang en ik heb om de +- 40 cm aan beide kanten een bout geplaatst.
Ik heb hiervoor m8 bouten gebruikt. (een kortere strip mag ook).
Om die strip heb ik een houten watervaste plaat gemonteerd over de hele vloer .
En daar heb ik weer zeil overheen gedaan.
Daar heb ik weer een 2 zitbank op bevestigd, naast de rolstoelbevestiging.

4: zorg er ook voor dat je een stuklijst hebt met alle onderdelen en de maten van de onderdelen die je hebt gebruikt

5: bij de keuring heb je een hele papier winkel nodig.
Ik heb hier de nodige voorbeelden van.

Het is eigenlijk teveel om precies uit te leggen hoe het allemaal zit en waar je op moet letten 
Maar in de fotogalerij nr 176 staat mijn e-mail adres en als je wat wil weten mag je me altijd mailen ik help je heeeeeeeeeeel graag, ik weet hoe moeilijk het is.


Ik heb intussen wel de T4 virus te pakken en hier kom ik ook nooit meer vanaf.
Deze bus heeft mijn hart gestolen.
Zo zie je maar weer dat een noodgedwongen situatie aangenaam kan uitpakken.

Greetzzzz Rino van Uden (T4us) ;o)

i.v.m. zoekmachines (die alleen deze pagina laten zien) druk op de vw t4 knop voor de gehele homepage