Eberspacher ombouwen

Ingezonden door Johnny van de Voorde nr.183 
Voor T4 bezitters,uitgerust met een eberspācher waterverwarmer. 
Hier uitgebreide uitleg hoe je een eberspācher verwarmer manueel kan laten werken op een zeer eenvoudige manier en erg goedkoop. 

Gemakkelijk ombouwen , sneller warm binnen , motor sneller op bedrijfstemperatuur.  
Een woordje vooraf ! Ikzelf heb een T4 uit 2002.
Moderne tdi motoren produceren veel minder wrijving , dus ook veel minder warmte. Daarom is bij de VW T4 op VELE modellen een extra eberspācher kachel , af fabriek ingebouwd. Deze heeft als doel,motor en interieur snel op te warmen wanneer het kouder is dan 3 C° . Via een temperatuursensor krijgt deze kachel de informatie om te gaan starten. Ieder van ons maakt regelmatig mee dat het berekoud is buiten. Vooral bij veel wind daalt de gevoelstemperatuur danig, terwijl de echte temperatuur iets meer is dan 3 graden. De kachel , zoals hij af fabriek gemonteerd is, zal dan niet aanslaan omdat het meer is dan 3 graden !    Voor al die deze WEL wil laten aanslaan, OMBOUWEN !!!!    (kijk eerst even of jouw T4 is uitgerust met een eberspācher kachel. Dit is gemakkelijk te zien.
Kijk even in de linkerwielkast, net voor het voorwiel.
Vooral bij veel wind daalt de gevoelstemperatuur danig, terwijl de echte temperatuur iets meer is dan 3 graden. De kachel , zoals hij af fabriek gemonteerd is, zal dan niet aanslaan omdat het meer is dan 3 graden !    Voor al die deze WEL wil laten aanslaan, OMBOUWEN !!!!    (kijk eerst even of jouw T4 is uitgerust met een eberspācher kachel. Dit is gemakkelijk te zien.
Kijk even in de linkerwielkast, net voor het voorwiel.
Aan de kant van de passagier , onder de voorste bumper , vooraan de wagen , zit deze temperatuurzender. Deze schakelt in of uit bij 3C°.
Trek deze uit de plastic houder, en verwijder hem van de stekker.
Hier zie je de zender. 
Deze heeft 2 contactpunten.
Oftewel verwijder je deze met een punttangetje en plaats je de zender terug op zijn plaats , oftewel bewaar je hem en tape je de stekker onderaan de wagen , VAKKUNDIG af.(er komt namelijk stroom op een van de draden toe, en onderaan de wagen is het steeds nat)
Ikzelf ben voorstander van het eerste.
 Denk eraan contactjes weg of het werkt niet !
de stekker die de verbinding maakt tussen de temperatuurzender en de eberspācher verwarmer. Deze zit tegen de zijkant , net boven de accu.
Trek deze uit elkaar en verwijder de beschermmantel van het bovenste gedeelte ongeveer 10 cm ver.
Blauw/zwart is de stroomdraad
Wit/zwart gaat naar de eberspacher kachel.
Tak af vanaf deze blauw/zwarte draad met een aftakblokje of soldeer deze bedrading ! (solderen is veel beter)  De draad (op de foto is het een rode) gaat nu naar de schakelaar.
Maak gebruik van de doorvoeren die reeds in de wagen aanwezig zijn , om de kabel ( trek hem even door een beschermhoesje) in het bestuurderscompartiment te krijgen.
Leg hem mooi langs andere kabels heen , en let op de stuurstang, zodanig dat straks je kabel niet gaat doorschuren.   Maak je kabel vast aan de schakelaar.(Autohandel , eventueel kan je er eentje monteren met een lampje zoals ik)
Schakelaar inbouwen. De stroomdraad (afkomstig van de blauw/zwarte draad op de stekker(motorcompartiment) sluit je aan , daarna de tweede draad , die gaat weer terug naar de wit/zwarte draad (motorcompartiment)
Heb je een schakelaar met een lampje dan moet je wel even een bruggetje leggen op de schakelaar !
Ziet er goed uit niet ????
 
Wie wil , kan ff navragen bij de dealer of er geen originele schakelaar bestaat die dienst kan doen !
Zie je hem zitten ??? Het is het aluminium gedeelte , op de foto niet echt duidelijk. Dit is nu de Eberspācher verwarmer. Prachtding !!!  'Het zal veel sneller aangenaam warm zijn .
 
Niet vergeten het stekkertje in het motorcompartiment weer in elkaar te zetten , de bedrading mooi vast te maken zoals het hoort , en de batterij weer aan te sluiten.
 
 
Testen nu !
Start de motor , laat lopen. Na enkele seconden gaat de eberspācher verwarmer lopen. Voel maar aan het uitlaatje in de wielkast. (kan ff een minuutje duren)
Ter info : schakelaar aan , verwarmer slaat aan en gaat automatisch uit wanneer het koelwater op bedrijfstemperatuur is.  Wanneer in de zomermaanden de temperatuur aangenamer wordt , laat je de schakelaar gewoon uitstaan.
Succes, Johnny nr.183

i.v.m. zoekmachines (die alleen deze pagina laten zien) druk op de vw t4 knop voor de gehele homepage