Inbouwen cruise control in een 2.5 TDI T4

 

De wens om mijn T4 uit te rusten met een originele cc bracht mij vele indianenverhalen omtrent de inbouw hiervan.Het zou moeilijk moeilijk zijn, en als je een airbag in je stuur had zitten moest je er maar helemaal niet aan beginnen.Ik heb op een bepaald moment echter de stoute schoenen aan getrokken, en er gewoon aan begonnen.Voor degene die hier ook aan willen beginnen het volgende verslag.

 Ik ben maar begonnen met het halen van het juiste materiaal.Met TDI-tjes vanaf bouwjaar 98 mag het geen probleem opleveren, je kunt echter voor de zekerheid eerst bij een VW garage laten kijken of je computer er geschikt voor is, en als je er dan toch bent laat je hem gelijk vrijschakelen voor gebruik met cc.Het setje bestaat uit een schakelaar(bestelnr 7D0 953 513 A 01C) en een kabelboompje(bestelnummer ZA 000 557 KAB).

 

Vervolgens haal je de kappen om de stuurkolom weg, en het afdekkapje van de zekeringhouder.

 

De zekering houder is los te halen door links en rechts een clipje weg te duwen, en vervolgens de houder uit het frame te tillen.Je kunt dit geheel nu gewoon laten hangen

 

Ergens in deze kluwen van draad zit de connector die je nodig hebt.Er zitten er zelfs meerdere, maar er is er maar één die past.

 

Op de foto hieronder is de kabel aangesloten op de connector die naar de computer toe gaat, de platte connector moet naar de schakelaar.

 

Op de foto hieronder is de zekeringhouder weer terug geplaatst, en kunnen we beginnen met de rest van de klus.

 

De airbag op zich zit met twee schroeven vast, en gaat gemakkelijk los.Let wel op dat hier geen gewone schroeven in zitten, maar van die torx schroeven.Bij gebrek aan zo’n speciale schroevendraaier heb ik er een platte in geduwd, en dat ging ook prima.

 

Na het losdraaien van de moer op de stuurstang was een stevige ruk genoeg om het stuur los in de hand te houden.Als je de kabel van de airbag even losmaakt kun je hem er helemaal afhalen en op de grond leggen

 

Op de foto hieronder is nu links de oude schakelaar nog te zien.Ook kun je zien aan het dashboard dat ik de accu niet heb losgekoppeld. Als je de auto niet op contact hebt dan hoeft dat niet.Wie er echter een beetje angst voor heeft, kan dat natuurlijk wel doen.

 

De schakelaar zit vast met drie schroeven, die er dus even uit moeten.Met een beetje wrikken en naar je toe trekken, trek je de schakelaar uit de connectors.

 

Je kunt nu in omgekeerde volgorde de nieuwe schakelaar plaatsen, et voila.

 

Het kabeltje van de schakelaar heb ik ergens om heen gedraaid en aangesloten aan het kabelboompje.

 

Nu kan alles weer terug gemonteerd worden.

 

In mijn geval ben ik achteraf naar de VW garage gegaan om de computer vrij te schakelen.De aansluiting hiervoor zit in het dashboard

 

.Het is dan slechts nog een kwestie van een paar knoppen in drukken op de programmer en klaar is Kees.

 

Welke problemen kun je tegenkomen!!!

 In mijn geval wou de cc niet in één keer werken. De programmer gaf als fout melding “ongedefinieerde schakelaarstand”.Na wat gemeten te hebben bij de computer en de bedrading wist ik dat er gewoon met 12 volt geschakeld werd, en niet met één of ander gevoelig spanningkje.Twee draadjes omwisselen van de schakelaar was voldoende om de cc toch aan het werk te krijgen.

 Verder hebben zowel het koppelingpedaal en het rempedaal een schakelaartje die aan de computer vertellen dat er respectievelijk gekoppeld of geremd wordt.Het is een voorwaarde dat die twee werken.

 In de connector van de radio zit voorts ook nog een draad die de snelheidsinformatie bevat. Dit voor radio’s die daar een aansluiting voor hebben, om met het toenemen van de snelheid het volume toe te laten nemen. Als hier iets verkeert op aangesloten word, kan het ook zijn dat de cc niet wil werken.

 Succes,   Joop Keizer   e.keizer3@chello.nl 

 

 
We hebben vorig jaar een t4 tdi gekocht met dubbele cabine ik heb hier zelf cruisecontrol op gebouwd dat is heel eenvoudig je kan de richtingaanwijzer van de golf 3 gebruiken daar knip je het alarmknopje af en hij past kabeltje eraan
even aanmelden in de computer (garage) en klaar voor F140,- ik ben opzoek naar de maten van roestvrijstalen sidebars wie kan mij daar aan helpen

gertjan  van.drie@castel.nl

 
Door het stiftje van de CC koppelingspedaal schakelaar voorzichtig ongeveer 5 mm door te drukken reageert de CC stop veel sneller op het koppelingspedaal. Dus tijdens rijden op CC een klein tikje op het koppelingspedaal en de CC schakelt uit.
 
M.Vr.Gr. Pieter-Jan

i.v.m. zoekmachines (die alleen deze pagina laten zien) druk op de vw t4 knop voor de gehele homepage